Klin Farmakol Farm. 2015;29(3):116-118

Klinické využitie probiotík v prevencii a liečbe porúch tráviaceho traktu

Iveta Ondriová, Terézia Fertaľová, Dagmar Magurová
Katedra ošetrovateľstva Prešovskej univerzity v Prešove

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, podávané v dostatočnom množstve majú preukázateľne priaznivý účinok na hostiteľa. Ich základnou

vlastnosťou je priľnavosť k bunkám črevnej sliznice a tým vytesňovanie patogénov. Zároveň dochádza vďaka kontaktu probiotických

baktérií s bunkami lymfatického tkaniva čreva (GALT) k aktivácii viacerých mechanizmov imunity. Typickým cieľom probiotickej liečby

sú infekčné a akútne vírusové hnačky, ako aj hnačky po ožiarení, idiopatické črevné zápaly, infekcia Helicobacter pylori, prevencia vzniku

alergií a atopickej dermatitídy.

Klíčová slova: probiotiká, tráviaci trakt, účinky, riziká

Clinical utilization of probiotics in preventing and treating gastrointestinal disorders

Abstract: Probiotics are live microorganisms which, when administered in sufficient quantities, have a proven beneficial effect on

the host. Their basic characteristic is adhesion to cells of the intestinal mucosa, thereby displacing pathogens. At the same time, due

to the contact of probiotic bacteria with the cells of the gut-associated lymphoid tissue (GALT), activation of multiple mechanisms of

immunity occurs. Typical goals of probiotic therapy include infectious and acute viral diarrhea as well as diarrhea after irradiation,

inflammatory bowel diseases, Helicobacter pylori infection, and the prevention of allergies and atopic dermatitis.

Keywords: probiotics, digestive tract, effects, risks

Zveřejněno: 1. prosinec 2015  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Ondriová I, Fertaľová T, Magurová D. Klinické využitie probiotík v prevencii a liečbe porúch tráviaceho traktu. Klin Farmakol Farm. 2015;29(3):116-118.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Bednář M, Fraňková V, Schindler J, Souček A, Vávra J. Lékařská mikrobiologie: Bakteriologie, virologie, parazitologie. 1. vyd. Praha: Marvil, s. r. o., 1996: 558.
  2. Bulková V. Rostlinné potraviny. 1. vyd. Brno: IDVZP, 2011: 162 s. ISBN 978-80-7013-532-7.
  3. Ferenčík M, Rovenský J, Shoenfeld Y, Maťha V. Imunitní systém: Informace pro každého. 1 vyd. Praha: Grada publishing, a. s., 2005: 236 s. ISBN 80-247-1196-6.
  4. Frič P. Probiotika v terapii chorob traviciho ustroji. Interni medicina pro praxi 2005; 10: 434-437. ISSN 1212-7299.
  5. Fujimori S, Gudis K, Mitsui K, Seo T, Yonezawa M, Tanaka S, Tatsuguchi A, Sakamoto C. A randomized controlled trial on the efficacy of synbiotic versus probiotic or prebiotic treatment to improve the quality of life in patients with ulcerative colitis. Nutrition [online]. 2009; 25(5): 520-525 [cit. 2015-04-02]. Dostupné z: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900708004917#. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Fulmeková M, Masaryková L, Lehotská Ľ. Probiotiká v živote človeka. Praktické lekárnictvo [online]. 2013; 3(1): 15-18 [cit. 2015-04-02]. Dostupné z: http://www.solen.sk/pdf/632c0fe3e66d9c423287fd15c58391ea.pdf.
  7. Gabrovská D, Mach I, Fric P, Vlček J. Potraviny: součást zdravého životního stylu. 1. vyd. Olomouc: Solen s. r. o., 2010: 106. ISSN 1336-4790.
  8. Gibson GR, Rastall RA. Prebiotics: Development & application. 1st ed. West Sussex: John Wiley & Sons Ltd, 2006: 264 s. ISBN 978-0-470-02313-6. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Havlík J, Marounek M. Živiny a živinové potřeby člověka: Učebnice ČZU. 1. vyd. Praha: ČZU, 2012: 84 s. ISBN 8021322691.
  10. Hladíková Z, Smetanková J, Greif G, Greifová M. Characterization of Lactotoccus strains and their using in dairy technology. Potravinárstvo [online]. 2012; 6(1): 21-29 [cit. 2015-03-16]. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Hui YH, Meunier-Goddik L, Hansen AS, Josephsen J, Nip WK, Stanfield PS, Toldrá F. Handbook of food and bevarage fermentation technology. 1st ed. New York: Marcel Dekker, Inc., 2004: 891 s. ISBN 0-247-4780-1. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Kalač P. Funkční potraviny: Kroky ke zdraví. 1. vyd. České Budějovice: DONA s. r. o., 2003: 130 s. ISBN 80-7322-029-6.
  13. Kalliomäkii M, Salminen S, Poussa T, Isolauri E. Probiotics during the first 7 years of life: A cumulative risk reduction of eczema in a randomized, placebo-controlled trial.The journal of allergy and clinical immunology [online]. 2007; 119(4): 1019-1021 [cit. 2015-04-02]. Dostupné z: http://www.jacionline.org/article/S0091-6749(06)03800-0/fulltext. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Kiessling G, Schneider J, Jahreis G. Long-term consumption of fermented dairy products over 6 months increases HDL cholesterol. European journal of clinical nutrition [online]. 2002; 56(9): 843-849 [cit. 2015-02-11]. Dostupné z: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12209372. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Kuchta M. Probiotika, prebiotika, synbiotika a funkčné potraviny. In: Kuchta M, Pružinec P, a kol. Probiotika, ich miesto a využitie v medicine. Bonus CCS, Bratislava, 2006: 16-22.
  16. Kvasničková A. Sacharidy pro funkční potraviny: Probiotika-prebiotika-symbiotika. 1.vyd. Praha: ÚZPI, 2010: 82 s. ISBN 80-7271-001-X.
  17. Mokrý J. Probiotiká v ambulantnej praxi In Via practica., 2007; 4(4): 172-177. ISSN 1336-4790.
  18. Plocková M, Rychtera M, Šmidrkal J, Štetina J, Voldřich M. Technologie potravin II. 1. vyd. Praha: VŠCHT, 2002: 236 s. ISBN 80-7080-510-2.




Klinická farmakologie a farmacie

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.