Klin Farmakol Farm. 2009;23(1):35-41
Mnoho lékařů, ale i pacientů si různě vysvětlují termín dyspepsie. Termíny s ní související jsou často užívány synonymně nebo zcela
odlišně. To bývá příčinou zmatku nejen v diagnostice ale i léčbě. Dnes definujeme dyspepsii jako komplex nepříjemných a/nebo
bolestivých vjemů a/nebo jejich proměnlivé kombinace, lokalizovaný do oblasti trávicího traktu a spojených s trávením. Pokud jsou
vyloučeny organické, systémové a metabolické změny a pokud potíže trvají delší dobu, mluvíme o funkční dyspepsii. Její klasifikace
prošla v posledních 20 letech řadou změn. V roce 2006 byla zveřejněna poslední klasifikace funkčních poruch trávicího traktu vytvořená
Roma Foundation, ke kterým funkční dyspepsie (jako skupina B1) patří. Prezentovaný článek pojednává o této klasifikaci,
diagnostických kriteriích funkční dyspepsie a dalších otázkách s ní souvisejících, včetně léčby. V článku je také zmíněn tradiční český
pohled na tuto problematiku.
Many different sets of symptoms have been used synonymously with the term dyspepsia which has caused confusion. Most patiens do
not recognized the term dyspepsia and most physicians have interpreted the term dyspepsia very variably. The functional dyspepsia,
the most frequent component of functional gastrointestinal disorders is definited as the presence of symptoms thought to originate
in the gastrointestinal region, in the absence of any organic, systemic, or metabolic diseases that is likely to explain the symptoms. The
main top of this article is to present the historical development of conceptions of the functional gastrointestinal diseases, especialy of
the functional dyspepsia and present this day classification – Rome III (2006) formed by the Roma Foundation. In the article is also presented
the traditional Czech point of view on this problem. The next parts of this reviuwal presentation take up with special questions
of the functional dyspepsia including methods of treatment.
Zveřejněno: 1. květen 2009 Zobrazit citaci