Klinická farmakologie a farmacie – 3/2020

KLINICKÁ FARMAKOLOGIE A FARMACIE / Klin Farmakol Farm 2020; 34(3): 108–115 /  www.klinickafarmakologie.cz 114 ORIGINÁLNÍ PRÁCE Potrava jako důležitá součást maximalizace účinku a minimalizace rizik farmakoterapie – absorpce a gastrointestinální tolerance dávaných léčiv a následně stanovit optimální dáv‑ kové schéma ve vztahu k potravě. Míra adherence ke stanovenému způsobu podávání může rovněž přinášet variabilitu v klinické odpovědi na léčbu. Znalost těchto aspektů podávání léčiv je klíčová v dosahování maximálního účinku a minimálních rizik farmakoterapie. Důležitá je proto edukace na straně pacientů i zdravotníků. Dedikace: Práce byla podpořena grantem Univerzity Karlovy (SVV 260 551) Podpořeno z programového projektu Ministerstva zdravotnictví ČR s reg. č. NU20-09- 00257. Veškerá práce podle předpisů na ochranu duševního vlastnictví jsou vyhrazena. Zapojení Mgr. O. Tesaře a PharmDr. V. Měrkové bylo pod‑ pořeno grantem Univezity Karlovy (SVV 260 551). LITERATURA 1. Deng J, Zhu X, Chen Z, et al. A Review of Food‑Drug Inte‑ ractions on Oral Drug Absorption. Drugs. Nov 2017; 77(17): 1833–1855. 2. Abuhelwa AY, Williams DB, Upton RN, Foster DJ. Food, gas‑ trointestinal pH, and models of oral drug absorption. Eur J Pharm Biopharm. Mar 2017; 112: 234–248. 3. Bushra R, AslamN, Khan AY. Food‑drug interactions. Oman Med J. Mar 2011; 26(2): 77–83. 4. Schmidt LE, Dalhoff K. Food‑drug interactions. Drugs. 2002; 62(10): 1481–502. 5. Kalantzi L, Goumas K, Kalioras V, Abrahamsson B, Dressman JB, Reppas C. Characterization of the human upper gastroin‑ testinal contents under conditions simulating bioavailability/ bioequivalence studies. Pharm Res. Jan 2006; 23(1): 165–176. 6. Briguglio M, Hrelia S, Malaguti M, et al. Food Bioactive Com‑ pounds and Their Interference in Drug Pharmacokinetic/ Pharmacodynamic Profiles. Pharmaceutics. Dec 142018; 10(4). 7. Boullata JI, Hudson LM. Drug‑nutrient interactions: a broad view with implications for practice. J Acad Nutr Diet. Apr 2012; 112(4): 506–517. 8. Choi JH, Ko CM. Food and Drug Interactions. J Lifestyle Med. Jan 2017; 7(1): 1–9. 9. Genser D. Food and drug interaction: consequences for the nutrition/health status. Ann Nutr Metab. 2008;52 Suppl 1: 29–32. 10. Boullata JI. Drug and nutrition interactions: not just food for thought. J Clin Pharm Ther. Aug 2013; 38(4): 269–271. 11. Mikro‑verze AISLP – ČR. Verze 2020.2k pro MS Windows. 2020. 12. Databáze IBM Micromedex (online). Přístup 30. 6. 2020. https://www.micromedexsolutions.com/micromedex2/li‑ brarian/ssl/true 13. Databáze UpToDate Anywhere (online). Přístup 30. 6. 2020. https://www.uptodate.com/contents/search 14. Databáze DrugBank (online). Přístup 30. 6. 2020. https:// www.drugbank.ca/ 15. Harding SM, Williams PE, Ayrton J. Pharmacology of Ce‑ furoxime as the 1-acetoxyethyl ester in volunteers. Anti‑ microb Agents Chemother. Jan 1984; 25(1): 78–82. 16. Sommers DK, van Wyk M, Moncrieff J, Schoeman HS. In‑ fluence of food and reduced gastric acidity on the bioavai‑ lability of bacampicillin and cefuroxime axetil. Br J Clin Phar‑ macol. Oct 1984; 18(4): 535–539. 17. Finkel Y, Bolme P, Eriksson M. The effect of food on the oral absorption of penicillin V preparations in children. Acta Phar‑ macol Toxicol (Copenh). Oct 1981; 49(4): 301–304. 18. Guggenbichler JP, Kienel G. [Bioavailability of orally ad‑ ministered antibiotics: influences of food on resorption (author’s transl)]. Padiatr Padol. 1979; 14(1): 69–74. 19. Saivin S, Houin G. Clinical pharmacokinetics of doxy‑ cycline and minocycline. Clin Pharmacokinet. Dec 1988; 15(6): 355–366. 20. Neuvonen PJ. Interactions with the absorption of tetra‑ cyclines. Drugs. 1976; 11(1): 45–54. 21. Ledergerber B, Bettex JD, Joos B, Flepp M, Luthy R. Effect of standard breakfast on drug absorption and multiple‑dose pharmacokinetics of ciprofloxacin. Antimicrob Agents Che‑ mother. Mar 1985; 27(3): 350–352. 22. Radwan A, Zaid AN, Jaradat N, Odeh Y. Food effect: The combined effect of media pH and viscosity on the gastro‑ intestinal absorption of ciprofloxacin tablet. Eur J Pharm Sci. Apr 12017; 101: 100–106. 23. El‑Sabawi D, Abu‑Dahab R, Zalloum WA, Ijbara F, Ham‑ dan, II. The effect of ferrous ions, calcium ions and citric acid on absorption of ciprofloxacin across caco-2 cells: practi‑ cal and structural approach. Drug Dev Ind Pharm. Feb 2019; 45(2): 292–303. 24. Polk RE, Healy DP, Sahai J, Drwal L, Racht E. Effect of ferrous sulfate and multivitamins with zinc on absorption of cipro‑ floxacin in normal volunteers. Antimicrob Agents Chemo‑ ther. Nov 1989; 33(11): 1841–1844. 25. Lehto P, Kivisto KT, Neuvonen PJ. The effect of ferrous sul‑ phate on the absorption of norfloxacin, ciprofloxacin and ofloxacin. Br J Clin Pharmacol. Jan 1994; 37(1): 82–85. 26. Fardellone P, Lello S, Cano A, et al. Real‑world Adheren‑ ce and Persistence with Bisphosphonate Therapy in Postme‑ nopausal Women: A Systematic Review. Clin Ther. Aug 2019; 41(8): 1576–1588. 27. Gertz BJ, Holland SD, Kline WF, et al. Studies of the oral bioavailability of alendronate. Clin Pharmacol Ther. Sep 1995; 58(3): 288–298. 28. Laitinen K, Patronen A, Harju P, et al. Timing of food in‑ take has a marked effect on the bioavailability of clodrona‑ te. Bone. Aug 2000; 27(2): 293–296. 29. Barrett J, Worth E, Bauss F, Epstein S. Ibandronate: a cli‑ nical pharmacological and pharmacokinetic update. J Clin Pharmacol. Sep 2004; 44(9): 951–965. 30. Vytrisalova M, Touskova T, Ladova K, et al. Adherence to oral bisphosphonates: 30 more minutes in dosing instructi‑ ons matter. Climacteric. 2015; 18(4): 608–616. Tab. 4.  Minimalizace rizik – ostatní případy Léčivá látka Způsob Podání Poznámka Abirateron Nesmí se užívat s jídlem, jídlo AUC až 10×, C max až 17× (v závislosti na obsahu tuku v potravě). Ambenonium Nalačno se rychleji absorbuje, může dojít k nekontrolovanému vzestupu sérových hladin a ke zvýšené intenzitě cholinergních účinků. Amiodaron – Užívat stále stejně ve vztahu k jídlu; jídlo AUC 1,7–3,6×, C max 2,7–44×, T max o 37 %. Cilostazol 30 Tučné jídlo AUC o 25 %, C max o 90 %, což vede ke zvýšené incidenci nežádoucích účinků. Felodipin Užívat nalačno nebo s lehkým jídlem. Kalorické jídlo může zvýšit expozici až 2×, což vede ke zvýšené incidenci vasodilatačních a hypotenzních nežádoucích účinků. Karvedilol Potrava zpomaluje absorpci, čímž snižuje riziko příliš rychlého nástupu účinku a potenciálních komplikací (hypotenze). Lomitapid Užívat 2 hodiny po večeři. Potrava AUC o 28–58 %, C max o 70–77 %, což vede ke zvýšené intenzitě GIT nežádoucích účinků. Metoprolol‑tartarát Při užívání Betaloc SR® s jídlem by mohlo dojít k neočekávanému C max o 30–40 %. Sukralfát Vazba na proteiny v potravě, možná tvorba bezoáru. Odstup od léčiv 2 hodiny (léčiva by měla být podána před sukralfátem, který snižuje absorpci některých léčiv). Tiagabin Tučné jídlo nemění AUC, C max 40 %, T max o 2,5 hodiny, což vede ke snížení intenzity neurologických nežádoucích účinků. Trazodon Potrava zpomaluje absorpci, IR je lepší užít po jídle nebo svačině. SR užívat nalačno. Verapamil Potrava AUC, C max , T max . (s jídlem/po jídle) (1 h před nebo 2 h po jídle) 30 (30 min před jídlem) – (nezávisle/nezávisí) GIT (gastrointestinální trakt) (zvýšení) (snížení) (prodloužení) (zkrácení) AUC (plocha pod křivkou) C max (maximální sérové koncentrace (peak)) T max (čas potřebný k dosažení Cmax) SR (léková forma s prodlouženým uvolňováním) IR (léková forma s okamžitým uvolňováním)

RkJQdWJsaXNoZXIy NDA4Mjc=