Klinická farmakologie a farmacie – 3/2020

KLINICKÁ FARMAKOLOGIE A FARMACIE / Klin Farmakol Farm 2020; 34(3): 108–115 /  www.klinickafarmakologie.cz 108 ORIGINÁLNÍ PRÁCE Potrava jako důležitá součást maximalizace účinku a minimalizace rizik farmakoterapie – absorpce a gastrointestinální tolerance Potrava jako důležitá součást maximalizace účinku a minimalizace rizik farmakoterapie – absorpce a gastrointestinální tolerance Ondřej Tesař 1 , Veronika Měrková 1 , Martin Doseděl 1,2 , Josef Malý 1,3 1 Katedra sociální a klinické farmacie, Farmaceutická fakulta UK v Hradci Králové 2 Ošetřovatelský úsek, Interní oddělení, Nemocnice Šumperk 3 Oddělení klinické farmacie, Nemocniční lékárna, Fakultní nemocnice Motol, Praha Úvod a cíl práce: Potrava může zásadně ovlivnit terapeutickou hodnotu léčivého přípravku a je třeba na ni pamatovat při tvorbě individuálního léčebného plánu pacienta. Pro odhalení, zhodnocení a zvládnutí interakce potrava‑léčivo je nezbytné aktivní zapojení lékaře, farmaceuta, sestry, nutričního terapeuta a pacienta. Cílem práce bylo provést analýzu perorálních léčiv obchodovaných v Čes‑ ké republice, u kterých potrava ovlivňuje jejich absorpci nebo toleranci léčby stran gastrointestinální snášenlivosti, a poskytnout tak možnost využít těchto informací v klinické praxi k individualizaci farmakoterapie s ohledemna účinnost a bezpečnost farmakoterapie. Metodika: Léčivé přípravky byly vyhledávány dle anatomicko‑terapeuticko‑chemické klasifikace pomocí faktografické databáze AISLP a získané výsledky byly porovnány s databázemi IBM Micromedex, UpToDate Anywhere a Drugbank. Do závěrečného přehledu byly zahrnuty pouze léčivé látky, kde se takto podařilo dohledat důvod či způsob ovlivnění léčiva potravou. Výsledky: Bylo identifikováno 212 léčivých látek, na které má podání potravy vliv, z toho 94 léčivých látek bylo zařazeno do výsledného přehledu. Závěr: Načasování, složení potravy a nápojů si zaslouží pozornost. Zapojení farmaceuta při tvorbě a kontrole systémových opatření ve zdravotnických zařízeních je dalším krokem ke zlepšení péče o pacienty. Klíčová slova: potrava, absorpce léčiva, maximalizace účinku farmakoterapie, minimalizace rizik farmakoterapie. Food as an important part of maximizing the effect and minimizing the risks of pharmacotherapy – absorption and gastrointestinal tolerance Introduction and aim: Food can significantly affect the therapeutic value of a drug, therefore, it is necessary to keep it in mind when creatingan individual treatment plan for apatient. The active involvement of physician, pharmacist, nurse, nutritional therapist, andpatient is essential to identify, evaluate, andmanage the food-drug interaction. The aimof this paper was to analyse oral drugsmarketed in the CzechRepublic, inwhich food affects their absorptionor gastrointestinal tolerance. Secondly, toprovide opportunity to apply identified information in clinical practice in terms of pharmacotherapy individualization with respect to efficacy and safety of pharmacotherapy. Methods: Drugs were searched according to the anatomical-therapeutic-chemical classification using the factographic database AISLP. The obtained results were compared with the databases IBMMicromedex, UpToDate Anywhere, and Drugbank. Only active substances with available information on the reason or way of influencing the drug by food were included in the final review. Results: A total of 212 active substances affected by food administration were identified, of which 94 active substances were included in the final review. Conclusion: The timing, composition of food and beverages deserve attentionwith respect to drug administration. The involvement of pharmacist in forming and controlling the systemicmeasures in healthcare facilities is another step towards improving patient care. Key words: food, drug absorption, maximizing the effect of pharmacotherapy, minimizing the risks of pharmacotherapy. KORESPONDENČNÍ ADRESA AUTORA: doc. PharmDr. Josef Malý, Ph.D., malyj@faf.cuni.cz Katedra sociální a klinické farmacie, Farmaceutická fakulta UK v Hradci Králové Akademika Heyrovského 1203, 500 05 Hradec Králové Cit. zkr: Klin Farmakol Farm 2020; 34(3): 108–115 Článek přijat redakcí: 15. 8. 2020 Článek přijat k publikaci: 21. 9. 2020

RkJQdWJsaXNoZXIy NDA4Mjc=